dijous, 16 de setembre del 2010

Cyberendevinalla

"No escatimeu diners en bons mestres ni en bons llibres. Cap d'estes dues coses té preu, ja que fa home a qui les estima i en ells està guarit tot el tresor, riquesa i noblesa d'este món".

Aquesta cita la va dir ja fa molt de temps un celebre escriptor que ha visitat la nostra classe disfressat de personatge de còmic. Ara no recorde el seu nom, quina memòria que tinc!!! De segur que vosaltres, si li doneu una ulladeta al còmic que teniu entre mans, em podreu ajudar a recuperar-la.

No em ve a la memòria el seu nom, on va nàixer, l'època en què va viure, d'on era, els llibres que va escriure, on va estudiar, la ciutat on va viure més de 25 anys...

Sí que recorde molt bé que era un frare que escrivia en valencià quan tots els altres empraven el llatí com a llengua escrita. Però ni idea del motiu pel qual ho va fer!!!

M'ajudeu entre tots? De segur que fullejant el còmic, que jo no trobe enlloc! tots plegats aconseguireu restablir la meua sobtada amnèsia.

Ah i si sabeu més cites famoses d'aquest enigmàtic personatge, no dubteu a dirme-les. Les vostres aportacions als comentaris seran molt ben rebudes.

Vinga, ànims!!!

24 comentaris:

Neus ha dit...

Bona vesprada, estic molt contenta de que puguem participar tots al mateix bloc, crec que aquesta activitat també serà un bon record per al curs de sisè. Aquí va la meua resposta:
Fa pocs dies, ha visitat la nostra classe un personatge que almenys jo abans no coneixia, es tracta de Francesc Eiximenis, que va nàixer en Girona (Catalunya) a l’any 1330. Va estudiar a Òxford i gràcies al mecenatge de la família reial de la Corona d’Aragó, es va traure el títol de Mestre en Teologia per la Universitat de Tolosa. Va escriure obres llatines, adreçat a un públic Universitari, destaca l’enciclopèdia “ Lo Crestià “ a l’any (1379-1386) llibre de les dones (1396) Vita Crsthi abans de (1403) o Llibre dels àngels (1392) que va ser la mes llegida impresa i traduïda.
Va viure més de 25 anys a Valencia.
Va decidir escriure en valencià per què els seus escrits arribaren al major nombre de gent possible.

Neus ha dit...

Disculpeu la errada al nom del llibre, volia dir "Vita Christi"

Joana ha dit...

Ufffffff!!! Gràcies, Neus. M'has ajudat molt amb la meua desmemòria.

Va ser molt important que Eiximenis emprara el valencià com a llengua escrita perquè el llati el coneixia molt poca gent. En aquella època no tots tenien el privilegi d'estudiar.

A veure ara qui em recorda algunes de les seues cites!!!

Neus ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Neus ha dit...

Perdó, havia escrit la cita en castellà. He trobat aquesta que m´agrada i està al cómic: "No escatimeu diners en bons mestres ni en bons llibres. Ninguna d´aquestes dos coses té preu, ja que fan home a qui les estima i en elles està guardat tot el tresor i riqueça y nobleça d´aquest món"

Joana ha dit...

Tenim telepatia, eh!

JOANA ha dit...

Tenim nosticies de Jesús Huguet, l'autor del còmic d'Eiximenis i també d'Enric Valor. Ací us deixe el que ens ha dit:

Hola, estimada Joana, i hola a tots els alumnes del Ceip Santa Bàrbara de Tous! Gràcies pel vostre comentari! Jo tambè he entrat al vostre blog, i em sembla que el treball d’animació lectora que esteu fent és una gran idea! Endavant! Esteu entrant en el meravellós (i emocionant) món dels còmics i dels llibres… pareu atenció… des d’ara les històries vos guaitaran darrere de cada cantó… Espere que gaudiu del còmic d’Eiximenis… presteu atenció i prepareu preguntes, perquè dins de poc aniré a fer-vos una visita! Així podrem xarrar, cara a cara, de còmics, de llibres i del que vosaltres vullgueu!

Jordi ha dit...

Hola Jesús, tinc moltes ganes de que vingues.

La cita que he trobat és:

"Això era una dona honrrada que s'havia arreglat i pintat exageradament i que per a eixir al carrer s'havia posat una perruca alta i gran de cabells postissos"

nunca dejes de pensar ha dit...

Joana jo no tinc exactament una cita pero tinc un titol de un llibre d´aristotil que llegia Eiximenis es diu ´´de coelo et mundo`` vol dir del cel i de la terra.

nunca dejes de pensar ha dit...

Tenim molta sort perquè vindrà l´auror del comic de Fransesc Eiximenis estic desitjant que sigui el dia per poder fer-li preguntes moltes preguntes!!!!

Jordi ha dit...

Asi vos envie una cita del "Romanç de les ninfes".

Vicent que per tos prodigis
i tos milacres heroics,
te as sublimat al gran titol
de Profeta i Apostolic.
Yo so ta Patria dichosa,
yo so Valencia la noble,
que per lleal a mes armes,
dosells servixen de trofes.
Colonia so dels Romans
com a tot lo Orp es notori,
del govern de sos Patricis
heriti les millors copies

Milacres de Sant Vicent

fanny ha dit...

Hola jesus ma agradat molt el teu comic tinc moltes ganes de que binges ha borersn ala class de5y6.

Unknown ha dit...

Que va entrar en un convent de Franciscans va naixer a Girona
a l'any 1352 Eiximenis es va nombrar sacerdot . Fa fer un
viatge ple d`avetures
va recorrer tota Europa
va anant desafiant perills
Es va fer escritor i va comentar
els llibres per tot Girona
i a partir d'ahí l`única cosa
que va fer va ser llegir i
escriure llibres a monto
per a que els habitants de Girona

Unknown ha dit...

Joana possem tantes cites com vuigam

JOANA ha dit...

Juan José recorda que les cites són paràgrafs llargs de les coses que ell va escriure o de les que anava per ahi predicant. Has escrit dades autobiogràfiques, intenta trobar una cita. Les cites son paraules textuals.
Celia, el que ens contes és molt interessant, però cal posar-ho al post de "La selva en vers"

Unknown ha dit...

Joana yo no se si esto sera una cita pero per si de cas " Lo crestiá "
adeu Joana hasta demá

JOANA ha dit...

M'has posat el nom d'un llibre. No passa res, demà t'ho explique.

nunca dejes de pensar ha dit...

Juan José t´a pasay igual que a mi perque jo sense volger vaig ficar un titol de llibre encontes d´una cita,sense que em dones conta
ho sento

Iván ha dit...

Hola, soc Iván
Francesc Eiximenis, va aportar molta riquesa literaria en aquella epoca, un gran tresor.
Va naixer en Girona, va estudiar en un col.legi de franciscans, com era molt estudiós i aventurer es va fer sacerdot en Barcelona, també va estudiar en Oxford, va visitar moltes ciutats de E.U.i sen va anar en la familia reial de Pere el Serimoniós.
Va escriure molts llibres per ensenyar a la gent en Valencià.
El papa 13 el va nombrar Patriarca de Jerusalem.
Als 80 anys va morir en Perpinyan.
Una de les seues obres es deia "Los Crestiá", per adoctrinar sobre la fe y la moral cristiana.

JOANA ha dit...

molt bé, Ivan, t'epere als jocs de detectius. Algunes de les investigacions es poden fer abans de la lectura. Ah i a veure si ens fas un poema!!!

nunca dejes de pensar ha dit...

de segur que si Joana!!! un poema molt bonic

Nuria De Vuyst ha dit...

Hola Joana, he llegit el còmic i m'ha agradat moltíssim. El nom d'un llibre que he trobat en el còmic es "LLIBRE DELS ÀNGELS".
Bé, esta tota la informació que et done ara. Espere que els meus companys de cinqué s'animen un poc més.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Cites de Francesc Eximeinis

" AIXO ERA UNA DONA HONRADA QUE S´HAVIA ARREGLAT I PINTAT EXSAGERADAMENT, I QUE PER A EIXIR AL CARRER S´HAVIA POSAT UNA PERRUCA ALTA I GRAN DE CABELLS POSTISSOS"
" ELS USURERS SON LA MORT DEL MERCADERS . TOT BON MERCADER HA DE TINDRE ELS CONTERS BEN CLARS AMB TOTS"
"EL PRINCEP HA DE SER PIETÓS I JUST, I VERDADER AMIC DE DÉU PERQUÉ UN PRÍNCEP NO HA DE SER TIRÁ , NI CRUEL, NI HOME MALVAT"