dilluns, 20 de desembre del 2010

Conte de Nadal (Pere)


 Us deixe un conte de Nadal que ha escrit Pere al seu blog i que m'ha semblat molt interessant per a vosaltres. Ja em direu el que opineu i si us ha agradat!!!
***
Hi havia una vegada un petit planeta blau que viatjaba per l'espai a gran velocitat.
Envoltat d'una galàxia, seguia embadalit a una estrella preciosa que li donava escalfor.
Aquest planeta era molt vell, havia nascut on la llum es va oblidar del temps i els seus primers habitants, éssers unicel·lulars s'havien convertit en homes.
Quan el planeta blau va esdevenir gris, quan l'aire pur que l'envoltava es va tornar pestilent, els homes es mataven entre ells. Lluitaven per l'aigua, pels aliments, per l'energia, pel poder.
Ara ja era massa tard, els recursos naturals eren insuficients per alimentar el consum d'aquells éssers nomenats intel·ligents.
Però un any per Nadal, al petit planeta se'l va menjar un forat negre com la taula d'un billar es menja totes les boles.
Allà dins, en la foscor el temps es va aturar i tot el que tenia vida es va tornar tan petit que els homes semblaven formigues i els arbres fulles de menta. El forat tenia sortida, era un forat trencat i aquell planeta de fortuna va sortir per l'altre costat.
Tot va créixer una altra vegada, les plantes, els boscos, les aigües però els homes van quedar petits i el cel va tornar a ser blau i l'aire net i clar.
Ara segueix a una estrella més bonica que la d'abans, té una cua llarga, brilla i vola cap a l'orient. Diuen que assenyala el camí de la pau i de l'amor, i que avui naixeran nens símbol d'esperança i de futur.

Tot això m'ho han explicat
jo vaig tenir mala sort
no vaig sortir del forat ...
Que passeu un bon Nadal
que el menjar no us faci mal
i expliqueu als més petits
el que vàreu aprendre dels grans.


24 comentaris:

estela ha dit...

El conte esta molt bonic per que i han coses del nadal mesclades amb coses de l'ecosistema i del medi ambient . Una pregunta que vol dir pestilents ?. Felicitat Pere ,per el conte tan bonic que has fet.

Ximo Martorell ha dit...

Pere,es un conte molt bonic,el planeta blau,es una mica paregut al nostre planeta terra;que tenim que valorar tot el que tenim i no varallar per petites cosses.
Et dessitge un bon nadal.

JOANA ha dit...

Estela que tens El trobat per a buscar! Recorda que cal posar la paraula en singular!!!

Unknown ha dit...

M'a paregut molt bonic sobre tot perque el planeta blau es igual que el nostre.I crec que tinguem que cuidar el nostre planeta.Bon Nadal a tots.

Anònim ha dit...

Es un conte molt curios, m´agradat molt, a soles mos donem compte de les coses que tingem quan ja les hem perdut i lluitar per la pau i el amor.

FELIÇ NADAL!

estela ha dit...

Ja se lo que vol dir pestilent : que escapa la pesta . Està es una paraula que no s'usa molt en valencia , encara que en català , si

JOANA ha dit...

Si que l'utilitzem, Estela. I en castellà també( pestilente). El que passa és que no li has agafat el significat. Havies d'haver seguit buscant si no saps el que vol dir. Significa que fa pudor!!!

estela ha dit...

Ja , però jo isa paraula no l'avia sentida mai

JOANA ha dit...

Ara ja no ho diràs mai més. Sempre hi ha alguna paraula que deprenem per primera vegada!
"Nunca te acostarás sin saber una cosa más"

Neus ha dit...

Hola a tots!! M’agradat molt aquest conte del amic Pere, he viatjat pel forat negre i, com el que es fa amb les bones lectures, he sentit tot el que passava en primera línea, i... com dius que no vas sortir del forat? Clar que si, i ens has il•luminat els Nadals amb aquest conte.
M’agraden els dos temes què has tractat, ja que son molt importants, com per exemple la neteja del Medi per tal de no sofrir unes conseqüències irreparables fetes per l’home amb tot el coneixement de causa, com per exemple la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic; apart també es tracta una festa molt volguda i esperada, en el relat utilitza la data de Nadal com un xicotet càstig i al mateix temps tornar a nàixer l’humanitat, una altra oportunitat, per respectar i veure les conseqüències d’un comportament inadequat, “ Obrir els ulls” es un relat molt apropiat per aquestes festes ja que estem en Nadal i també estem sofrint mals irreparables en el Medi per culpa de no respectar-lo, de no tractar-lo bé, ja fa temps que les persones som ben xicotetes, una llàstima, tan grans que podríem ser. Ens vindria bé aplicar-nos el conte a tots.
Pere, et desitge que passes un Nadal meravellós amb la teua família i amics. I que l’estrella segueixca il•luminant els teus escrits. Una abraçada ben gran.
I uns b7s per a tots vosaltres!! :D

Unknown ha dit...

El compte m´agradat molt.
Pere et felicite pel compte.

BON NADAL

Nuria De Vuyst ha dit...

Hola a tots! Aquest conte està molt xul·lo. Jo crec que Pere intenta ensenyar, a tots que lligen el seu conte, que hi ha que cuidar el Medi Ambient.
Pere, et felicite pel conte que has fet! Has parlat sobre el "Nadal" i l'important que es el Medi Ambient, en el mateix relat. A mi em pareix una idea genial. Bon nadal!
Ah! Per a tots vosaltres també vos desitge BON NADAL!!!
Adeu! B7s!

Nuria De Vuyst ha dit...

Hola a tots! Aquest conte està molt xul·lo. Jo crec que Pere intenta ensenyar, a tots que lligen el seu conte, que hi ha que cuidar el Medi Ambient.
Pere, et felicite pel conte que has fet! Has parlat sobre el "Nadal" i l'important que es el Medi Ambient, en el mateix relat. A mi em pareix una idea genial. Bon nadal!
Ah! Per a tots vosaltres també vos desitge BON NADAL!!!
Adeu! B7s!

Nuria De Vuyst ha dit...

Perdó, he enviat dues vegades el mateix comentari, intentaré no tornar
fer-lo una altra vegada!

Celia Manzanares ha dit...

M´agradat molt el conte perque tracta sobre el nadal i de l´ecosistema el meu tema preferit de cono.
Enorabona Pere.

ALFREDO ha dit...

A estat molt be perque tracta sobre el medi ambient.

Jordi ha dit...

Ma agradat molt pero no entenc la paraula embadalit.

JOANA ha dit...

Jordi: El trobat, el tens a la part dreta del blog!!!

estela ha dit...

Jordi t'apasat lo mateix que ami pero a mi en una paraula distinta

Iván ha dit...

Este compte es pareix a la realitat del planeta terra, per l'egoisme de l'home estem esgotant els recursos naturals, seria bonic que una estrela, per Nadal, ens tornara les aigues netes, l'aire pur, la vegetació i sobre tot un pensament bó per a no tornaro a fer i així cuidar del planeta.

Este compte trasmeteix un mensatje molt important.

Bon Nadal!!!!!!!!!

estela ha dit...

Que bonic , Ivan lo que as dit .

Unknown ha dit...

Hola este compte em pareix mol bonic.Tracta sobre el medi i al mateix tems del nadal.

us desitge BON NADAL a tots.

Pere ha dit...

Us dono les gràcies a tots, m'alegra que aquest conte us hagi agradat i aprofito per desitjar-vos un bon Nadal.
Salut i sort per a tota la classe i especialment per a la vostra professora, la Joana.

Bona tarda.

nunca dejes de pensar ha dit...

Pere amb el conte m´has fet plorar!!
no es broma pero esta molt bé ensenya a no varallarse i a valorar el que tenim.
b7s bon nadal!! :-)